Wat is Bitcoin Halving?

 

Bitcoin Halving is een regelmatige gebeurtenis waarbij de beloning die miners ontvangen voor het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain wordt gehalveerd. Dit betekent dat er minder nieuwe bitcoins worden uitgegeven.

 

Bitcoin is ontworpen met een maximale voorraad van 21 miljoen munten, waardoor het een schaars goed is. De Halving speelt een belangrijke rol in dit ontwerp door de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gemaakt te verlagen. Dit helpt om de waarde van Bitcoin te behouden of te verhogen door de vraag te stimuleren terwijl de aanvoer afneemt.

 

Aanvankelijk kregen miners 50 BTC voor elke blok die ze toevoegden. De eerste Halving vond plaats in 2012 en verlaagde de beloning naar 25 BTC per blok. Dit proces herhaalde zich in 2016 en 2020, waardoor de beloning nu 6,25 BTC per blok is. De volgende Halving in 2024 zal de beloning nog verder verlagen naar 3,125 BTC.

 

 

Waarom is Bitcoin Halving belangrijk?

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat de Bitcoin Halving je bestaande bitcoins niet vermindert. Wat de Halving doet, is het tempo waarmee nieuwe bitcoins worden aangemaakt halveren. Hoewel je niet minder bitcoins hebt door de Halving, heeft het wel grote invloed op hoe mensen in de cryptocurrency-wereld handelen, zoals gebruikers, handelaren, investeerders en bedrijven.

 

De Halving zorgt ervoor dat Bitcoin een schaars goed wordt, wat betekent dat het waarschijnlijk in waarde zal stijgen na verloop van tijd. Omdat er een maximaal aantal bitcoins is en de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gemaakt afneemt, kan Bitcoin dienen als een veilige manier om waarde op te slaan en kan het helpen beschermen tegen inflatie.

 

De laatste halvering heeft plaatsgevonden in april 2024, waarbij de blokbeloning werd verlaagd naar 3,125 BTC.

Wil je nou meer weten over wat Bitcoin nou eigenlijk is? Dan verwijzen we je graag door naar onderstaande blog “Bitcoin: Waarom is het zo populair?”

 

Bitcoin : Waarom is het zo populair?

 

 

Voor vragen of informatie kan je ons altijd contact met ons opnemen.