De toekomst van GPU Mining

De toekomst van GPU mining. Speculeer je met ons mee?

 

Niets is zo veranderlijk als de cryptomarkt! Niet alleen de koersschommelingen die we inmiddels gewend zijn veranderen veel, maar bij veel cryptocoins wordt er ook hard aan de achterliggende structuren en algoritmes gewerkt. Zo blijven coins innoveren en verbeteren. Een goed iets dus, maar soms vereist het ons om even te schakelen.  

Eén van de grootste veranderingen binnen GPU mining is de overgang van Ethereum naar een volledig proof-of-stake netwerk. De eerste release van dit nieuwe netwerk staat gepland op 1 juni. Het is nog maar de vraag of Ethereum deze deadline gaat halen, omdat ze in het verleden ook veel deadlines niet gehaald hebben. De eerste deadlines voor een overgang naar proof-of-stake  stonden voor 2016 die doelen zijn nog zeker niet allemaal behaald. Ook is afgelopen december nog de ‘arrow glacier’ update verschenen, die de overgang opzettelijk met een half jaar heeft vertraagd, omdat de ontwikkelaars achter Ethereum nog lang niet klaar waren met programmeren.

Er komt een moment waarop Ethereum Proof-of-Stake gaat worden. De mining opbrengsten zullen dan volgens hun dusdanig laag worden dat dit niet meer interessant is om te doen, waardoor miners vanzelf overgaan op andere coins. Wij krijgen veel vragen van klanten welke coins het stokje dan gaan overnemen. Om die vraag goed te beantwoorden, moeten we even de cijfers induiken!

Het Ethereum netwerk staat op een all time high qua hashrate op het moment. Dat betekend dat er nog nooit zoveel miners op het netwerk hebben gezeten. De totale rekenkracht is 945TH/s, dat zijn 945.000.000 MH/s, oftewel 1.952.479 van onze Goku’s!

 

Waaruit bestaat het huidige Ethereum netwerk?

 

Niet al deze rekenkracht kan omgezet worden naar andere coins. Uit onderzoek van Youtuber Sebs FinTech blijkt dat het merendeel van het Ethereum netwerk bestaat uit ASIC miners. Een ASIC miner ken je wellicht van Bitcoin mining. Dit is een machine die ingesteld is om één of enkele coins te minen. Hierin zijn ze onwijs efficiënt, maar deze miners zijn specifiek ontwikkelt dat een Ethereum ASIC miner in sommige gevallen zelfs geen Ethereum Classic kunnen minen, welke in essentie hetzelfde algoritme gebruikt als Ethereum, maar met net een andere toplaagje. Volgens Sebs gaat het hier grofweg geschat over 55% van het totale Ethereum netwerk. Teruggerekend naar onze Goku’s zou dat om 1.073.864 miners gaan die enkel en alleen Ethereum kunnen minen.

Sommige sceptici beweren dat deze ASIC miners na de overgang naar 2.0 allemaal bij het grofvuil kunnen. Wij zijn zelf van mening dat dit niet gaat gebeuren, omdat het om een onwijs groot netwerk gaat. Wat wij verwachten is dat er een nieuwe hardfork van Ethereum gaat ontstaan, zoals Ethereum Classic ook ooit is ontstaan, door miners die simpelweg weigeren om over te gaan naar Ethereum 2.0, omdat ze niet willen of kunnen. Deze nieuwe coin zou dan ook in één slag het op twee na grootste cryptonetwerk ter wereld hebben. Qua transactiesnelheid zal Ethereum 2.0 het dan wellicht winnen, maar een blockchain netwerk kan nog voor zoveel andere dingen gebruikt worden dan voor transacties (denk aan databeveiliging, opslag van NFT’s of documenten, etc.) dat hier ongetwijfeld een infrastructuur op zal ontstaan. Het inspelen op niches en algoritmes met andere filosofieën is de voornaamste reden dat er zoveel verschillende cryptocoins op de markt beschikbaar zijn.

Naast de ASIC miners die straks niet naar andere coins over kunnen, zal er ook een groep Ethereum miners zijn in het netwerk die minen voor de lol. Mensen die met een goede grafische kaart in hun computer gemakshalve bijminen op de meest rendabele en bekendste mineable coin. Om zomaar even een andere coin te minen, is in tegenstelling tot klanten van Miners Nederland die er niet alleen voor staan in dit proces, een hele klus. Rendement uitzoeken, pools uitzoeken, testen, wallets aanmaken en ga zo maar door, kan veel tijd in beslag nemen en vereist veel kennis. Wij zijn elke dag bezig om dit te onderzoeken en om de overgang van onze klanten te faciliteren, maar naar onze verwachting gaat niet iedereen deze fase in naar de overgang van 2.0. 

Laten we voor dit rekenvoorbeeld stellen dat 10% van het huidige netwerk van Ethereum straks de moeite niet gaat doen om over te stappen en permanent terugvalt op het gebruiken van hun grafische kaart voor het spelen van video games i.p.v. minen. 

Dan blijft er zo’n 35% van het huidige Ethereum netwerk over dat straks op zoek zal gaan naar nieuwe coins om te minen.  

 

Wat gebeurt er als deze rekenkracht naar andere coins overgaat?

 

Het minen op een algoritme doen we met z’n allen. Des te meer miners hoe sterker het netwerk, maar dat betekent niet dat er meer coins vrijgegeven worden. Even simpel gerekend:

Als 10 miners met dezelfde rekenkracht Ravencoin minen en het algoritme geeft 10 Ravencoin per minuut vrij, dan krijgt iedereen 1 Ravencoin per minuut. Als er 100 miners met dezelfde rekenkracht Ravencoin minen, geeft het algoritme nog steeds 10 Ravencoin per minuut vrij, maar krijgen de miners nu 0.1 Ravencoin per minuut. 

Als we de 35% rekenkracht van het huidige Ethereum Netwerk gelijkmatig uitsmeren over de 30 meest bekende alternatieven van dit moment, zullen de opbrengsten hiervan 6 keer lager worden dan ze op dit moment zijn. Zelfs dan is GPU minen nog steeds rendabel! Maar uiteraard een flink stuk minder dan dat we gewend zijn van de afgelopen periode. Laten we daarnaast ook nog eens naar de andere parameters kijken.

Nu gebeurt er ook ook iets anders als er 6 keer zoveel miners op een netwerk aansluiten. Namelijk dat het netwerk 6 keer zo sterk wordt als daarvoor. Hiervoor verbetert de digitale infrastructuur van het netwerk onwijs. Ter vergelijking: Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je ineens 6 keer zo snel internet hebt, dan kun je ineens veel meer dingen met dat internet wat hiervoor helemaal niet mogelijk was. Zoals het streamen van een Ultra HD 8k film zonder laadtijden terwijl je hiervoor met moeite een HD Youtube filmpje kon kijken. Hierdoor stijgt dus de bruikbaarheid en de waarde van zo’n netwerk, wat uiteindelijk een gunstig effect heeft op de prijs van de munten die eraan gekoppeld zijn. Hierdoor verwachten we dat de populaire altcoins waar de miners naar toe trekken flink in waarde zullen stijgen.

Er zijn naast de 30 meest bekende alternatieven nog veel andere coins die te minen zijn via Proof-Of-Work en er komen nog steeds nieuwe coins bij. De daadwerkelijke spreiding over het netwerk zal dus naar waarschijnlijkheid nog dunner zijn dan we hier hebben berekend. 

 

Dual mining

 

De nieuwste trend bij de software developers waarop de miners draaien is het opzetten van dual mine structuren. Zo is het tegenwoordig erg populair om voor 95% Ethereum te minen en voor 5% een andere coin. Die 5% wordt dan vaak meer, waardoor je meer rendement uit je miner kunt halen dan dat je enkel 1 coin mined. Over dit onderwerp gaan we binnenkort dieper in en laten we je weten hoe je hier zelf mee aan de slag kunt, maar op het onderwerp post-2.0 heeft dual minen ook zeker invloed. De softwareleveranciers zijn namelijk bezig met de technologie dat de miner automatisch naar de juiste sweetspot zoekt tussen meerdere coins. Sommige hiervan houden hierin ook al rekening met hoeveel je per munt mined en de koers van de munt, waardoor je een beter rendement uit je miner kunt halen zonder dat je zelf telkens van coin hoeft te switchen! Dit kunnen de eerste stappen zijn naar een constructie waarin jij meerdere coins kunt instellen op je mining rig en jouw rekenkracht toegepast kan worden op het netwerk waar het op dat moment het hardst nodig is. Dit zorgt er op lange termijn voor dat Proof-Of-Work cryptonetwerken veel makkelijker schaalbaar worden! Kortom: gunstig voor de opbrengsten en gunstig voor de positie van mining coins binnen de crypto wereld.

 

Nieuwe coins en hybride concepten

 

Crypto coins blijven innoveren en we zien dit jaar nog nieuwe spelers verschijnen die erg veel potentie hebben om een grote rol te spelen in de post-Ethereum wereld van crypto minen. Toncoin en Elephium zijn twee voorbeelden waarvan wij persoonlijk veel potentie in zien die nog in 2022 zijn gelanceerd op Proof-Of-Work algoritme:

 

Toncoin

 

Toncoin is gemaakt door de gebroeders Durov: de makers van de Whatsapp concurrent Telegram! Toncoin staat momenteel op rank #205 op Coinmarketcap.com met een totale marketcap van 2,4 miljard. Telegram wordt in de cryptowereld al veel gebruikt voor nieuwsgroepen of gesloten communities die zo informatie naar elkaar doorspelen. Daarnaast staat Telegram voor anonimiteit en veiligheid van je data. Vooral toen Whatsapp door Facebook werd overgenomen groeide de app onwijs in populariteit. Toncoin biedt een supersnel netwerk waar transacties over gedaan kunnen worden en gelinkt staat aan de Telegram app. De hoofdmotor is proof-of-stake, maar door een smartcontract deal die de lucht in is gegaan zijn en 5 miljard TONCOIN te minen via Proof-Of-Work. Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren na deze periode, maar het is in ieder geval een populaire test gebleken! 

 

Alephium

 

Alephium is tot nu toe een relatief kleine coin, ze staat op rank #5292 volgens Coinmarketcap.com, heeft een totale market cap van 16,4 miljoen en is alleen nog te handelen via Gate.io. Toch hoor je deze op de minerkanalen veel terugkomen door de efficiëntie die het netwerk biedt, hun kijk op scaling en het feit dat deze heel goed te dual minen is, ook nu al in combinatie met Ethereum zijn de resultaten veelbelovend! 

Het spannende aan zulke nieuwe coins is natuurlijk dat deze nog de potentie hebben op x100 te gaan, zoals coins in het verleden nog wel eens deden. 

Beide coins tonen in onze optiek dat niet alleen oudere coins van eerdere crytpogeneraties op Proof-Of-Work leunen. Er zijn momenteel, als we CPU mining meerekenen, 150 coins die op een Proof-of-Work algoritme leunen en dit aantal veranderd nog steeds van dag tot dag!

 

Tot slot

 

We weten niet precies wanneer Ethereum over zal gaan en wat de realiteit met zich mee gaat brengen. Het is zo’n complexe schommeling dat iedereen die zich ermee bezig houdt. Wel weten we dat er veel schommelingen gaan komen. Dat de verwachting nu al is dat crypto mining nog steeds rendabel is na de overgang geeft in ieder geval veel rust. Wat we als laatste nog willen meegeven, is dat wijzelf als voorstanders van crypto er vanuit gaan dat de algehele cryptomarkt de komende 5 a 10 jaar nog minimaal 10 keer zo groot zal worden als dat deze momenteel is. Met 10 keer zoveel geld in crypto, houdt dit dus ook in dat alle coins 10 keer zoveel waard zullen zijn. Dit doet natuurlijk onwijs veel met rendement van alles wat je dan mined, maar ook met alles wat je daarvoor al gemined hebt en niet hebt uitgecashed. Wij zijn altijd erg fan geweest over GPU mining en zeker nu kijken we met enthousiasme uit naar wat de markt de komende jaren gaat doen. De flexibiliteit van GPU-mining gaat nu pas echt laten zien wat zij waard is. Kom maar op met ETH 2.0! 

Gratis adviesgesprek

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen binnen 24u (op werkdagen) contact met jou op om een gratis adviesgesprek in te plannen.