Wat word er bedoeld met “Proof of Stake” ?

 

Proof-of-stake is een systeem dat wordt gebruikt in blockchain-technologie om transacties te verwerken en om nieuwe blocks te maken. Een consensus mechanisme zorgt ervoor dat netwerkdeelnemers het eens zijn over de gegevens, waardoor de database veilig blijft.

 

Met proof-of-stake kunnen mensen die cryptocurrency bezitten hun munten “staken” of vastzetten, om zo deel te nemen aan het proces van het valideren van transacties en het creëren van nieuwe blokken. Dit verschilt van het proof-of-work systeem wat meer energie verbruikt. Het Proof-of-Stake systeem probeert enkele van de problemen op te lossen die met proof-of-work samen gaan, zoals het hoge energieverbruik en de kosten van het minen.

 

 

Proof-of-Stake (PoS) begrijpen

 

Proof-of-stake vermindert het rekenwerk dat nodig is om blokken en transacties te verifiëren. Onder proof-of-work hielden zware rekenvereisten de blockchain veilig. Met Proof-of-stake verandert de manier waarop blokken worden geverifieerd met behulp van de machines van de munteigenaren. Hierdoor is er minder rekenwerk nodig is, de eigenaren bieden hun munten aan als onderpand voor de kans om blocks te valideren en beloningen te verdienen.

“Validators” zijn mensen of systemen die helpen om transacties te controleren en ervoor te zorgen dat alles klopt. In plaats van dat ze strijden om beloningen, worden ze op een willekeurige manier gekozen om deze taken uit te voeren. Dit betekent dat iedereen een kans heeft om de vergoedingen te ontvangen, zonder dat er een competitie aan te pas komt!

 

 

Hoe werkt dit?

 

1. Validator worden: Om een validator te worden op een blockchain zoals Ethereum, moet je een bepaalde hoeveelheid munten (in dit geval ETH) “inzetten”. Dit betekent dat je deze munten tijdelijk vastzet om deel te nemen aan het netwerk.

2. Inzetvereiste: Voor Ethereum is de vereiste hoeveelheid 32 ETH. Dit is het minimum dat je moet hebben om een node (een soort computer die deel uitmaakt van het netwerk) te kunnen bedienen. Zoals dat er voor mining pools bestaan, kan je ook via een stake pool beginnen vanaf 0.1 ETH.

3. Blockvalidatie: Wanneer er een nieuw block aan de blockchain moet worden toegevoegd, controleren meerdere validators of de informatie in dat block klopt. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat alles eerlijk en veilig verloopt.

4. Consensus: Als een bepaald aantal validators het eens is dat het block correct is, wordt het goedgekeurd en aan de blockchain toegevoegd. Dit proces wordt “afgerond en gesloten” genoemd.

Samengevat: Je moet een bepaalde hoeveelheid ETH inzetten om validator te worden en met andere validators zorgen voor de correcte toevoeging van nieuwe blocks aan de blockchain.

 

 

Doelen van Proof-of-Stake

 

Proof-of-stake is ontworpen om netwerkproblemen en milieuproblemen van proof-of-work aan te pakken. In plaats van dat mensen strijden om transacties te verifiëren, worden bij proof-of-stake degenen die hun munten vastzetten geselecteerd om transacties te controleren. Dit is efficiënter en ook beter voor het milieu.

Bitcoin miners verdienen bitcoin door transacties en blocks te verifiëren. Ze betalen hun bedrijfskosten, zoals elektriciteit en huur echter met fiatvaluta. Wat er dus eigenlijk gebeurt is dat miners energie ruilen voor cryptocurrency. Hierdoor verbruiken PoW-miners evenveel energie als sommige kleine landen.

 

Het PoS-mechanisme lost deze problemen op door effectief staken te vervangen door rekenkracht. Waardoor het netwerk van de miners capaciteit van een individu randomiseert. Dit betekent een drastische vermindering in energieverbruik, omdat miners niet langer massale hardware-farms kunnen gebruiken voor hun voordeel.

 

Voor meer informatie of advies kan je altijd contact met ons opnemen.

Wij helpen je graag verder!