Luchtgekoelde of Hydro miners?

 

Om te beginnen, wat is het verschil tussen luchtgekoelde miners en Hydro miners? Hieronder eerst wat meer over wat luchtkoelen en wat Hydro koelen eigenlijk is.

 

Luchtkoelen:

 

Luchtkoeling is een veelgebruikte methode om miners koel te houden door middel van lucht. Hierbij wordt warme lucht van de componenten afgevoerd en vervangen door koelere lucht uit de omgeving. De luchtkoeling maakt gebruik van ventilatoren die lucht langs de warme onderdelen van de apparatuur blazen. Deze ventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht van de componenten wordt weggevoerd. De warme lucht wordt vaak door koellichamen (ook wel heatsinks genoemd) geleid. Deze koellichamen zijn metalen platen of blokken die de warmte van de componenten absorberen en verspreiden, zodat de lucht er gemakkelijker langs kan stromen. De warme lucht wordt door ventilatoren uit de behuizing geblazen, waardoor de interne temperatuur daalt. Koelere lucht uit de omgeving stroomt dan weer naar binnen om de onderdelen te koelen.

 

Hydro koelen:

 

Hydrokoeling is een techniek waarbij vloeistoffen worden gebruikt om miners te koelen, in plaats van luchtkoeling. Vloeistoffen als:

Het proces maakt gebruik van water of andere koelvloeistoffen om overtollige warmte af te voeren van de componenten die intensieve rekentaken uitvoeren, zoals in computers of miners. De koelvloeistof circuleert door leidingen of een systeem van buizen die direct in contact staan met de warmte producerende componenten. Hierdoor wordt de warmte efficiënt van de componenten naar een koelere plek afgevoerd. De verwarmde koelvloeistof wordt naar een warmtewisselaar of radiateur geleid, daar de warmte wordt afgegeven aan de omgeving. Vervolgens koelt de vloeistof af en wordt opnieuw naar de miners geleid om de cyclus te herhalen.

 

De voor en nadelen luchtgekoelde & hydro miners:

Voordelen luchtkoeling:Voordelen hydrokoeling:
Goede prijs-kwaliteitverhouding.Creëert meer ruimte in je kast rond het moederbord doordat de grote koeler is verwijderd.
Er zitten minder bewegende onderdelen in een luchtkoeler.Zorgt voor betere koeling.
Geen kans op lekkage.Veel stiller dan luchtkoeling.
Goedkopere onderdelen (Fans)Energie efficiëntie is beter dan luchtkoeling.
Nadelen luchtkoeling:Nadelen hydrokoeling:
Je moet goed op de luchtstroming in je miner letten.De prijs in verhouding tot de efficiëntie is vrij hoog.
Custom of niet-standaard koelers nemen veel ruimte in.De radiator moet wel in de kast passen.
Je hebt minder keuze in behuizingen.
Vereist meer technische kennis.

Conclusie:

 

Wil je minder geld uitgeven en minder onderhoud dan is luchtkoeling een goede optie voor jou. Heb je een wat ruimer budget en vind je het belangrijk dat alles er netjes uitziet en dat je de best mogelijke koeling hebt voor jou miner, dan is hydro koeling de oplossing voor jou!

Voor vragen of meer informatie kan je ons altijd contacten,

Wij helpen je graag verder!