oplichting

Crypto en veiligheid 2025: Blijf Scamvrij

De meest voorkomende oplichtingstrucs: Herken ze en voorkom dat je slachtoffer wordt:

Oplichting komt in allerlei vormen voor en ze worden steeds slimmer. Van phishingmails tot nepwebshops en geraffineerde telefoontjes van “bekende instanties” – oplichters vinden steeds nieuwe manieren om mensen te misleiden. Ook de crypto wereld is hierin geen uitzondering. In dit artikel nemen we de meest voorkomende oplichtingstrucs onder de loep, zodat je ze tijdig herkent en jezelf kunt beschermen tegen financiële of emotionele schade. Wees voorbereid en laat je niet voor de gek houden!

Airdrops:

Sommige airdrops claimen dat je een coin moet opsturen om er tien voor terug te krijgen. Dit soort aanbiedingen worden vaak verspreid via berichten op platforms zoals X (voorheen Twitter). Bij deze accounts staan meestal nepreacties van zogenaamde “tevreden” deelnemers, die beweren dat ze succesvol geld of munten hebben ontvangen.

Een veelvoorkomende tactiek is dat oplichters vragen om je walletadres te bevestigen, waarbij je een klein bedrag moet overmaken als “verificatie”. Ze beloven dit bedrag meteen terug te sturen, maar dat gebeurt vervolgens nooit.

Deze aanbiedingen zijn vrijwel altijd een scam. Rode vlaggen zijn bijvoorbeeld tijdsdruk (“wees snel, er zijn nog maar een paar plekken!”) of overdreven positieve reacties. Blijf kritisch en maak nooit zomaar geld over in ruil voor beloftes van hogere bedragen.

Piramide spellen:

Bij een piramidesysteem in crypto ontvangen fraudeurs de eerste stortingen van investeerders, maar in plaats van het geld daadwerkelijk te investeren, gebruiken ze het om eerdere deelnemers uit te betalen. Het systeem werkt doordat deelnemers zelf nieuwe investeerders moeten aanbrengen om “winst” te genereren.

Nieuwe stortingen worden niet belegd, maar slechts herverdeeld binnen de piramide. Degene die bovenaan staan, profiteren zolang er nieuwe deelnemers blijven instappen. Wanneer de instroom opdroogt, stort het systeem in, en verliezen de meeste deelnemers hun geld.

Let hiermee goed op: deelnemen aan zo’n systeem kan niet alleen leiden tot financiële verliezen, maar ook tot juridische gevolgen. Als je een beloning ontvangt voor het werven van nieuwe deelnemers, zonder dat er een echt product of dienst aan verbonden is, kan dit worden gezien als een strafbaar feit.

Klantenservice:

Criminelen creëren soms nep telefoonnummers om zich voor te doen als klantenservicemedewerkers van cryptocurrency wallets, apps of handelswebsites. Ze gebruiken spammails of phishingmails om je te verleiden dit nummer te bellen. Zo kan er bijvoorbeeld een e-mail komen waarin staat dat er iets mis is met je account en dat je contact moet opnemen via een specifiek nummer.

Scammers zijn echter ook bereid om zelf te bellen. Dit maakt de situatie nog gevaarlijker, omdat ze vaak het echte klantenservicenummer vervalsen. Hierdoor lijkt het alsof je met het officiële nummer belt, terwijl je met een oplichter praat. Geef daarom nooit persoonlijke gegevens door als een klantenservicemedewerker jou onverwacht belt.

Bekende Nederlanders:

Tot slot willen we de veelvoorkomende “Facebook scam” bespreken, die vaak ook op platforms zoals X, Instagram en TikTok voorkomt. Deze scam maakt gebruik van artikelen waarin bekende Nederlanders zogenaamd hun verhaal delen, bijvoorbeeld over tips om binnen enkele weken of maanden miljonair te worden. Of het artikel verwijst naar een zogenaamde verspreking waarin ze per ongeluk een grote geheim zouden onthullen.

Wanneer je op zo’n artikel klikt, word je doorgestuurd naar een nepwebsite van de oplichters. Het is belangrijk om altijd kritisch te blijven bij het lezen van dit soort artikelen. Let goed op kleine details zoals typfouten of onjuiste logo’s, want vaak is dit een teken dat de inhoud niet te vertrouwen is. Blijf alert en bescherm jezelf tegen dit soort oplichting

Crypto scame

Crypto scame

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je slachtoffer geworden van crypto-oplichting?

Dit kan een vervelende en stressvolle ervaring zijn. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om verdere schade te voorkomen en om hulp te krijgen.

Het eerste wat je moet doen, is direct stoppen met contact opnemen met de oplichters. Vaak proberen ze je verder onder druk te zetten om nog meer geld over te maken, bijvoorbeeld door te zeggen dat je een boete moet betalen of dat je anders geen toegang meer krijgt tot je account. Trap hier niet in! Hoe eerder je het contact verbreekt, hoe beter.

Daarnaast is het belangrijk om actie te ondernemen om je accounts en geld te beschermen. Als oplichters toegang hebben tot jouw account of wallet, neem dan direct contact op met de crypto-exchange of platform dat je gebruikt. Stuur een dringende e-mail naar hun compliance-afdeling en vraag om je account onmiddellijk te blokkeren. Zo voorkom je dat ze nog meer schade aanrichten.

Als je bankrekening ook betrokken is bij de fraude, neem dan meteen contact op met de fraudelijn van je bank. Deze is 24/7 bereikbaar en kan je helpen om je rekening te blokkeren en verdere stappen te nemen. Wacht hier niet mee want snelheid is cruciaal in zulke situaties.

Het is ook goed om zoveel mogelijk gegevens van de oplichter vast te leggen. Verzamel bijvoorbeeld de naam van de persoon of het bedrijf, de website waar de fraude plaatsvond, e-mails, telefoonnummers, data, en bankrekeningen of walletadressen waar je geld naartoe is gestuurd. Deze informatie helpt niet alleen om zelf een overzicht te krijgen, maar ook autoriteiten bij een eventueel onderzoek. Hoe meer gegevens je hebt, hoe beter.

Meld het zo snel mogelijk bij de juiste instanties en onderbouw je klacht met de verzamelde gegevens. Hoewel de kans klein is dat je je geld terugkrijgt, helpt je melding de autoriteiten bij het starten van een onderzoek en waarschuwen van anderen. Hoe meer meldingen en tips er binnenkomen, hoe groter de kans op een zaak of koppeling aan een lopend onderzoek. Meld het altijd!

Met deze tips hopen wij dat je scamvrij het nieuwe doorbrengt!

Wil je meer weten over verschillende scams? lees dan ook deze blog.

Gratis adviesgesprek

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen binnen 24u (op werkdagen) contact met jou op om een gratis adviesgesprek in te plannen.