Belasting en crypto bezit, hoe zit dit in 2025?
Moet je belasting betalen over je crypto investering?
Cryptocurrency wordt, net als beleggingen en spaargeld, beschouwd als een vorm van bezit. Het is daarom belangrijk om te weten dat je hier mogelijk belasting over moet betalen. In Nederland wordt niet alleen belasting geheven over het inkomen, zoals salaris, maar ook over je vermogen. Dit omvat onder andere het geld op je spaarrekening en andere bezittingen. En cryptocurrency valt daar dus ook onder.
Het goede nieuws is dat het berekenen van belasting over je bezittingen, inclusief je crypto, eenvoudiger is dan dat het lijkt! Je hoeft dit slechts één keer per jaar te doen met een eenvoudige berekening:
Stap 1: Bepaal de totale waarde van je bezittingen op 1 januari. Dit omvat al je vermogen, inclusief je cryptocurrency.

Stap 2: Trek eventuele schulden, zoals een studieschuld of creditcardschuld, van dit bedrag af.

Stap 3: Als je nettovermogen boven de €57.000 uitkomt (voor alleenstaanden, in 2024), betaal je belasting over het bedrag boven deze drempel.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze belastingregel als je cryptocurrency bezit. Je bent namelijk verplicht om belastingaangifte te doen wanneer je boven deze grens uitkomt, zelfs als je geen uitnodiging of aangiftebrief van de Belastingdienst hebt ontvangen.
Kan ik crypto beter privé of op de zaak kopen?
Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de aanwezigheid van schulden, het hebben van een fiscale partner, de totale omvang van je vermogen, en het rendement dat je verwacht te behalen. Omdat deze aspecten per persoon verschillen, is het lastig om hier een algemeen antwoord op te geven. Het is daarom verstandig om dit met een belastingadviseur te bespreken, zodat die een goed advies kan geven die past bij jouw situatie.
In algemene termen kun je misschien stellen dat zakelijk beleggen vaak gunstiger is als je met een groot vermogen belegt of een laag rendement verwacht. Voor kleinere vermogens en bij hoge rendementsverwachtingen kan privébeleggen ook voordelig zijn. Bij substantiële investeringen is het echter altijd verstandig om professioneel advies in te winnen om zeker te zijn van de beste aanpak.
Wat gebeurd er als ik mijn crypto niet opgeef bij de belasting
Het opzettelijk niet opgeven van vermogen (en daar hoort dus ook je crypto bij) bij de belastingaangifte kan ernstige gevolgen hebben. In dat geval loop je het risico op een navorderingsaanslag, waarbij je alsnog belasting moet betalen over het verzwegen vermogen. Daarnaast kan de Belastingdienst een forse boete opleggen voor het doen van een onvolledige aangifte. Deze boetes kunnen oplopen tot wel 150% van het verschuldigde bedrag. Het bewust niet melden van je vermogen wordt bovendien beschouwd als fraude, wat tot verdere juridische consequenties kan leiden. Let hier dus goed mee op!
Het is daarom essentieel om altijd aangifte te doen en al je vermogen juist op te geven, van spaargeld en beleggingen tot crypto-assets. Vergeet daarbij niet je schulden te vermelden, aangezien deze vaak aftrekbaar zijn.
Door een complete en correcte aangifte wordt bepaald of en hoeveel belasting je moet betalen. Ook als je niets hoeft te betalen, blijft het opgeven van al je vermogen verplicht. Transparantie voorkomt problemen.
Conclusie
Het is belangrijk om je cryptocurrency, net als andere bezittingen, op te geven bij je belastingaangifte. Als je vermogen boven de €57.000 ligt, moet je belasting betalen. Vergeet niet om ook je schulden op te geven, want die kunnen vaak afgetrokken worden. Door alles eerlijk op te geven, voorkom je problemen met de Belastingdienst, zoals boetes of navorderingsaanslagen. Het is ook slim om advies in te winnen over of je crypto privé of zakelijk moet kopen. Wees altijd transparant, zodat je geen onnodige zorgen hebt!
Hier zijn nog een aantal handige links voor meer informatie:
Ik heb crypto’s – moet ik daarover aangifte doen?
Cryptovaluta – belastingdienst
Ik ben particulier – en mine crypto of handel in crypto
Zo werkt belasting betalen over crypto’s -KVK
Crypto en belasting, hoe werkt het?