De Telegram-scam: Bekijk onze 8 basis tips!
Hoe herken ik mogelijke scams met digitale valuta?
Ook in de wereld van digitale valuta zijn er helaas veel scams actief, zoals de telegram-scam Een goede vuistregel is: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Scammers maken geregeld misbruik van het nieuws. Bijvoorbeeld, als er iets speelt rond Trustwallet, kunnen ze zich voordoen als Trustwallet en je valse e-mails sturen. Of als Binance de Nederlandse markt verlaat, verzinnen ze redenen waarom je op een link zou moeten klikken. Blijf altijd op je hoede en controleer informatie goed voordat je actie onderneemt.
Voorbeelden van scams zijn websites of diensten die extreem hoge winsten beloven of investeringsmogelijkheden aanbieden die gewoonweg niet realistisch zijn.
Om je te helpen deze risico’s te herkennen en te voorkomen, hebben we hier een aantal aandachtspunten. Dit is extra belangrijk omdat transacties met digitale valuta niet teruggedraaid kunnen worden.
Dit zijn onze tips:
- Bewaar je recovery seed phrase altijd veilig! Of je nu een software- of hardware wallet hebt, deel je recovery seed (12 of 24 woorden) nooit met iemand, ook niet als ze zeggen dat ze je willen helpen of van een organisatie zijn. Voer deze woorden niet in op je telefoon of computer, maak er geen foto van en sla ze niet op in je notitie-app. Schrijf je recovery seed op papier en bewaar het offline.
- Let goed op in online communities. Als je actief bent op platforms zoals Telegram, wees dan extra voorzichtig. Stel dat je een vraag stelt in een Telegram-groep over een bepaalde munt, dan is de kans groot dat iemand met een naam als “Beheerder” contact met je opneemt en doet alsof hij wil helpen. Meestal is deze persoon uit op oplichting.
- Wees alert op actuele gebeurtenissen. Scammers maken vaak misbruik van het nieuws. Bijvoorbeeld, als er iets speelt rond Trustwallet, kunnen ze zich voordoen als Trustwallet en je valse e-mails sturen. Blijf altijd op je hoede en controleer informatie goed voordat je actie onderneemt.
- Controleer altijd de domeinnaam van de website die je bezoekt, en als je een link in een e-mail krijgt, kopieer en plak deze in je browser in plaats van erop te klikken, omdat de link mogelijk niet naar de verwachte site leidt.
- Urgentie en druk: Oplichters zetten vaak druk op hun slachtoffers om snel te handelen. Ze claimen dat je maar een beperkte tijd hebt om in te stappen in hun ‘fantastische’ investeringsmogelijkheid, waardoor je wordt aangespoord om snel geld over te maken. Bij legitieme investeringen krijg je normaal gesproken de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. Laat je niet opjagen en neem altijd de tijd om de situatie goed te beoordelen.
- Slechte grammatica en spelling: Let op slechte grammatica en spelfouten in berichten en websites. Dit kan erop wijzen dat de mensen achter het account niet professioneel zijn.
- Geen verifieerbare informatie: Controleer altijd de officiële website en sociale mediakanalen van een bedrijf voordat u ergens op ingaat. Nepaccounts missen vaak belangrijke informatie of hebben inconsistente gegevens.
- Ongevraagde berichten: Wees op uw hoede voor ongevraagde berichten van vreemden die u proberen te overtuigen om geld te investeren. Legitieme bedrijven zullen u niet ongevraagd benaderen.
De bekende Telegram-scam
Misschien denk je dat een telegram-scam jou niet zal overkomen, maar helaas weten deze slimme scammers vaak toch succesvol toe te slaan. Wanneer je informatie zoekt over cryptocurrency, zul je merken dat Telegram vaak naar voren komt. Hoewel het een platform is voor het bespreken van crypto, is het ook een broedplaats voor oplichters die proberen via deze app mensen te misleiden.
Je hoeft geen expert te zijn om deze oplichters te herkennen, maar het is belangrijk om jezelf goed te informeren en alert te blijven. Scammers zullen zich natuurlijk niet voorstellen met “Hallo, ik ben een oplichter.” Hier komt ook een stukje eigen verantwoordelijkheid bij kijken. Doe dus altijd grondig onderzoek voordat je iets koopt of een contract aangaat. Wees je ervan bewust dat veel bedrijven en organisaties (waaronder wijzelf) nooit via Telegram contact met je zullen opnemen, maar altijd via officiële kanalen communiceren.
Als je toch via Telegram of een ander niet-officieel platform wordt benaderd, raden we je sterk aan om altijd via de officiële website contact op te nemen met de betreffende organisatie. Zo kun je op een betrouwbare manier controleren of je te maken hebt met een oplichter.
De reden dat oplichters gek zijn op Telegram is omdat het heel eenvoudig is om anonieme accounts aan te maken, daarnaast bied Telegram functies zoals geheime chats, verdwijnende berichten (die zelfs vóór WhatsApp werden geïntroduceerd), de mogelijkheid om telefoonnummers te verbergen en hele gesprekken voor beide partijen te verwijderen. Deze privacygerichte en open platform-principes, vergelijkbaar met de vrijheden die Reddit populair maakten voor bepaalde zelfpromotie-inhoud, maken Telegram ook aantrekkelijk voor zowel oplichters als personen die zichzelf willen promoten. Ze kunnen eenvoudig kanalen aanmaken om hun content te verspreiden en geautomatiseerde bots gebruiken om transacties en interacties te vergemakkelijken.
Bescherm jezelf
Kortom, het is essentieel om jezelf te beschermen tegen een Telegram-scam en andere oplichters die in dezelfde sfeer actief zijn. Je kunt jezelf beschermen door alert te blijven en altijd de informatie te verifiëren bij de partijen waarmee je in zee gaat, bij voorkeur via hun officiële kanalen. Als je twijfelt over de identiteit van iemand of een account, deel dan nooit persoonlijke gegevens of documenten. Geef geen accountinformatie prijs en wees voorzichtig met verzoeken om betalingen of stortingen. Wees vooral alert op verdachte online aanbiedingen en wees voorzichtig met privéberichten die je via Telegram ontvangt.
wil je betrouwbare informatie over onze miners of onze hosting? neem dan vooral contact op via onze website, wij helpen je graag verder!