Wat is een “Hashrate” en hoe werkt het?
De hashrate is een maat voor de rekenkracht van een proof-of-work (PoW) cryptocurrency netwerk, groep of individu. Deze wordt gebruikt om de mining moeilijkheid van een blockchain netwerk te bepalen en kan worden gebruikt als een maatstaf voor veiligheid. Een “hash” is een alfanumerieke code die willekeurig wordt gegenereerd en hashing is het proces van het raden van die code (of zo dicht mogelijk daarbij). Elke gok die wordt ingediend door miners op het netwerk wordt gemeten en de hashing-snelheid is het aantal keren dat er per seconde geraden wordt door een enkele miner, een pool of het hele netwerk.
Het proces
Elke keer dat iemand een poging doet om de code te raden, noemen we dat “hashing“. Het is alsof ze een sleutel proberen te maken die de kluis kan openen. Deze mensen zijn uitgerust met krachtige computers die miljoenen sleutels per seconde kunnen maken en testen. De snelheid waarmee ze dit doen, wordt de “hashrate” genoemd. dus hoe hoger deze is, hoe meer pogingen per seconde worden gedaan.
Hoe meet je de snelheid?
De hashrate wordt meestal gemeten in hoeveel hashes per seconde worden gegenereerd. Hier zijn de meest voorkomende hashrate metingen, wat ze betekenen en enkele voorbeelden van netwerken of apparaten die ze genereren:
Kilohash per seconde: 1.000 hashes per seconde, erg langzaam
Megahash per seconde: 1 miljoen hashes per seconde, meestal een enkele GPU of CPU.
Gigahash per seconde: 1 miljard hashes per seconde, meestal een kleinere mining pool of cluster van GPU’s.
Terahash per seconde: 1 biljoen hashes per seconde, meestal een enkele ASIC of een grote mining pool.
Petahash per seconde: 1 quadriljoen hashes per seconde, meestal een grote mining pool.
Exahash per seconde: 1 quintiljoen hashes per seconde, meestal een grote mining pool of een heel netwerk.
Zettahash per seconde: 1 sextiljoen hashes per seconde, nog niet bereikt.
Kortom: hashrates zijn het aantal hashes dat een entiteit per seconde genereert. Dit kan aangeven hoe populair een cryptocurrency is, maar het vertelt je ook hoe krachtig je concurrenten of peers zijn. Hoe meer rekenkracht een bepaalde cryptominer of pool heeft, hoe meer kans deze maakt om de beloning te winnen.
Waarom is dit belangrijk voor de Blockchain?
Hoe meer miners er meedoen en proberen de hash te raden, hoe hoger de hashrate. Dit betekent o.a. meer beveiliging voor het netwerk, omdat het moeilijker wordt voor kwaadwillende om het netwerk te manipuleren. Daarnaast beïnvloedt de hashrate de moeilijkheidsgraad van het minen op een blockchain. Sommige blockchains verhogen de mining moeilijkheid naarmate de hashrate stijgt. Dit betekent dat netwerken met een zeer hoge hashrate bijna onmogelijk kunnen zijn voor individuele miners om mee te concurreren.
Wat gebeurt er als de hashrate stijgt of daalt?
Als de hashrate stijgt, betekent dat het volgende:
Er worden meer miners gebruikt om blokken te minen. Er wordt dus meer energie verbruikt.
Het netwerk wordt veiliger, omdat het te groot wordt om door één enkele entiteit te worden overmeesterd.
Mining wordt veel moeilijker en de meeste algoritmen van het blockchainnetwerk verhogen de moeilijkheidsgraad om te minen naarmate de hashrate toeneemt.
Echter als de hashrate afneemt, betekent dit meestal:
Dat minder miners concurreren om blokken toe te voegen en blokbeloningen te verdienen. Hierdoor word het netwerk minder veilig en kwetsbaarder voor een 51% aanval, die optreedt wanneer een groep miners die meer dan 50% van de mining hashrate van het netwerk controleren, de blockchain veranderen.
De moeilijkheidsgraad van het minen neemt af, waardoor het makkelijker wordt om blokken te minen. En er wordt minder energie verbruikt door miners.
Voor meer informatie of advies kan je altijd contact met ons opnemen.
Wij helpen je graag verder!